OGRODNICTWO

Mak Miyabego

Pacino

Pacino

Nazwa łacińska:
Papaver miyabeanum

Nazwa polska:
Mak Miyabego

Odmiana:
Pacino

Termin kwitnienia:
VI

Stanowisko:
słoneczne

Wysokość:
10 - 15 cm

Mrozoodporność:
strefa 5 [-28,8°C do -23,4°C]

Opis:
Zimotrwała bylina, popularna w ogrodach skalnych, która posiada palowy system korzeniowy. Rośnie na Kurylach oraz w północnej Japonii (Wyspa Shimshir). Roślina tworzy gęste, przyziemne rozety z szaroniebieskich, szorstko owłosionych, pierzasto klapowatych liści, wśród których wyrastają siarkowożółte kwiaty o średnicy 30-40 mm. Torebki nasienne rośliny są kuliste i pokryte przylegającymi szczecinkami. Mak uprawiamy na słonecznym stanowisku, w mocno przepuszczalnej glebie. Bylina ta nie lubi przesadzania, natomiast preferuje ściółkowanie przefermentowanym obornikiem lub nawożenie powierzchniowe mączką kostną.